השאלה

שלום

קשה לי נורא עם הרעיון של חסימות למכשירים הטכנולוגיים.
 מבינה למה זה טוב אבל יש בזה מידי הרבה חסרונות לדעתי.
אני בנאדם פרפקציוניסט, כל דבר חייבת לעשות בצורה הכי מושלמת. אז למשל אני אוהבת את המטבח. ולנסות בעצמי מתכונים מהאינטרנט-שמרגיש לי עדכני יותר מעיתונים.. אז במכשיר חסום וזה מוכח!!! אני בדקתי כמה וכמה פעמים. יש הרבה פחות אפשרויות למתכונים וממש להתקדם במטבח.
עוד דבר אני מאוד אוהבת לקנות ביגוד מאתרים סיניים וכדו. גם כי יש שם בגדים מאוד צנועים, יחודיים, (אולי זה חלק מזה שאני פרפקציוניסטית?) וזולים. אז בתקופות שבלי חסימה זה מאוד נוח, והבגדים יוצאים הכי טובים שאפשר כי עוקבת אחריהם באופן קבוע, ובתקופות שכן עם חסימה אני מרגישה הרבה פחות רוגע נפשי כי רק שאני ליד אמא (שהטלפון שלה לא חסום) אני יכולה לקנות. עוד משהו למשל סרטוני איפור, (זה חשוב גם מבחינה רוחנית, להקים בית בישראל, צקיל לדעת להתאפר לפגישות) מאוד מאוד עוזר לי להתאפר בצורה נכונה ע"י סרטונים מוחשיים שכמובן שלא נפתחים בחסימה. והרשימה עוד ארוכה מאודדדד בינה מלאכותית ברמה גבוהה, גרפיקות, ביגוד כמובן, כ"כ הרבה דברים שאני אוהבת.
לכן קשה לי.
היו לי תקופות קצרות שהייתי בלי חסימה, והרגשתי הרבה יותר רגועה, יכולתי להזמין שמלה מסייל שהייתה באותו רגע, ולא לפספס את ההזדמנות, יכולתי לראות שניה פרט מסוים של איפור איך עושים בו, ולהיות יפה יותר באירוע באותו יום,
אני יודעת שעכשיו תענו שבכל מקרה שווה לשלם את המחיר הזה בשביל לא להחשף לדברים גרועים וכדומה, צודקים כנראה, אבל עדיין אי אפשר להתעלם מהטענות שלי!!!
למה אני צריכה להכין אוכל פחות טעים או פחות להכיר את נפלאות הבינה מלאכותית אלא להיות תקועה במה שיצרו לפני שנתיים, או להתפשר על בגדים פחות יפים ומושלמים שבחרתי בדקה כי רק אז הפון של אמא שלי היה פנוי, במקום שאנצל את הזמן שלי בנסיעות וכו לבחור בגדים? בגלל שצריך הגנה??
סליחה על האורך ועל שחזרתי על עצמי כמה פעמים. אודה מאוד לתשובה מהירה.
עכשיו שאני קוראת אתזה שוב, זה נשמע שאני בחורה רדודה שכל היום רק חושבת על בגדים ואיפור ואוכל. אז ממש לא. אני נחשבת וגם מרגישה כן בחורה ברמה חסידת גבוהה יחסית. פשוט זה מה שמציק לי כרגע ורוצה לשאול. אני מאמינה שגם חסיד צריך להיות יפה ומסודר, ומקווה שהבנתם, שהשאלה שלי היא פחות על הדברים הספציפיים אלא יותר על הרעיון של לוותר על כ"כ הרבה דברים שיכולים לעזור לנו בהמון תחומים
שלום לך יקרה,
קראתי את הדילמה שלך בעיון רב.
לא היית ארוכה, לא חזרת על עצמך ואת בכלל לא נשמעת בת רדודה!!
את נשמעת בחורה בוגרת ומדהימה שיודעת ומבינה את הצורך והסיבה לאינטרנט מסונן – "שווה לשלם את המחיר", והמחיר הוא חתיכת תסכול אמיתי שמאד מאד קשה להתמודד איתו, ואכן מחיר יקר מאד.
יכולה לשתף אותך שחברה שלי כותבת שירה והחסימה חוסמת לה את השירים של עצמה וזה משגע אותה. יש לי כנראה עוד מיליון דוגמאות לחוויה שתארת שהיא מאוד מאוד לא נעימה ומעצבנת ברמות.
בחזון האוטופי, היה אמור להיות שירות לקוחות מעולה ונגיש שהיה פותח לך את האתרים והתכנים שבהם את משתמשת והיה בסנכרון עם הצרכים שלך.
אומרת את זה כי מהכרות אישית עם אחד מתיכוני חבד בארץ, יש להם מזכירה ייעודית שדואגת באופן ייחודי לפתוח לבנות אתרים שהן מבקשות. היא מפעילה עבורן שיקול דעת אינדיבידואלי והבנות שם מאד מרוצות.
אבל לא כל תיכון יכול לשלם משכורת למזכירה שתתעסק בזה כל היום, ואם לפי גילך את בסמינר, אז הפריווילגיה הזאת לא אפשרית לך גם.
אני מכירה את התסכול הזאת מקרוב גם כן, שלפעמים אני רוצה/צריכה משהו והחסימה גורמת לי לדפוק ראש בקיר. מה כבר ביקשתי??
ועדיין אני, ואת, והחברה שלי והמוני בנות ונשים ממשיכות לשים את החסימה המהודרת והמעצבנת כי אנחנו רוצות להיות מוגנות. אולי הדימוי הכי חזק שעולה לי זה חלונות סגורים הרמטית במטוס כדי שלא יקרה בטעות שמישהו יעוף החוצה. אז נכון, מטוס הוא אזור ללא אוויר נקי ונעים ולפעמים אני אישית נחנקת שם בטיסות הארוכות לרבי שבא פשוט לצאת לכמה דקות, לנשום עמוק אויר נורמלי ולחלוץ איברים, וב"ה שאין לי את האופציה 50 רגל מעל יבשה לפתוח שם משהו ברגע אימפולסיבי.
לנפש הבהמית שלי עוזרת העובדה שהרבנים הכריעו עבורי שאינטרנט מסונן הוא הכרחי – כי, כמו שכתוב במשנה "אל תאמין בעצמך עד יום מותך" (אבות ב', ד'). אדם לא יכול להאמין ביכולת האיפוק שלו, ולדעת שהוא יתאפק בזמן אמת כשצריך, עד יום המוות – כלומר תמיד.
אבל זה לא המשפט שלך, הוא שלי. את יכולה וצריכה למצוא את הדימוי ואת המשפט שיהיו לך בנפש מספיק חזקים לעמוד מול העצבים והתסכול כאשר אין לך את הדברים השווים שאת רוצה ואוהבת.
אני גם חושבת על כך שלאמא שלך יש אינטרנט פתוח, שזה מביא איתו 2 צדדים;
1. הידיעה שיש אפשרות אחרת ואז מאבק גדול יותר על מה שלך אין.
2. היכולת להשתמש בזה מידי פעם שקצת מרגיע את מה שלך אין.
תראי, המאבק הזה כנראה ילווה אותך ואותי עד ביאת משיח, ואני מתפללת ומקווה שלשתינו השם ייתן מספיק כח להחזיק חזק. כשתבוא הגאולה נעמוד שם בגאון ובגאווה טפח מעל פני הקרקע כמיוחדות ונדירות שהצלחנו להיות הכי בתחום הכי מעמת של דורינו.
אני יודעת שלא התכוונת לשאול על נקודה שעלתה במכתבך, ואני מקווה שזה בסדר להגיב לך רגע על משהו אחר, אם זה פחות מתאים לך, דלגי. ומתנצלת.
הזכרת שאת פרפקציוניסטית.
פרפקציוניזם היא מידה שמביאה לתוצאות יפות מאוד מצד אחת, אך יש לה גם מחיר. אין לי מושג באיזה רמה הפרפקציוניזם משפיע על חייך, אז אדבר עליו באופן כללי. תראי אם ומה מתחבר לך.
פרפקציוניסטים יכולים להשיג לזמן מוגבל תוצאות ראויות מאוד, אבל בד"כ תוצאות אלו לא מחזיקות מעמד לאורך זמן רב. בנוסף, מידת הפרפקציוניזם יכולה להוביל לכמה תחושות שליליות כגון:
1. שחיקה רגשית ופיזית — הרגשה שכמה שאת מנסה ומשתדלת (ומשלמת), תמיד אפשר לעשות יותר והרגשה זו מעייפת וגם שוחקת.
2. תחושת ערך עצמי נמוך — הרגשה שכמה שהשגת, אם עדיין לא הגעת ליעד "הכי מושלם" (שהוא בלתי אפשרי כי אין באמת אדם שיכול להגיע למושלמות, זה מושג שמוקדש רק להקב"ה) אז כתוצאה מזה יש הרגשה של "לא שווה".
3. שיתוק — הרבה פעמים, כשאנחנו מצפים מעצמנו להגיע לשיא, ומשום מה השיא הזה נדמה לנו כיעד בלתי ניתן להשגה, אז אנחנו מעדיפים שלא להתחיל (כי למה להתחיל לקשט עוגה אם גם ככה היא לא תצא העוגה הכי הכי יפה שבעולם).
4. השפעה שלילית על מערכות יחסים — כשרודפים אחרי שלמות, שזה דבר שלא ניתן באמת להשיג, הרבה מאוד פעמים יש אכזבות ותסכול כלפי אחרים במרדף הזה, כי זו מרדף ששם אותנו במקום שאנחנו עלולים להציב סטנדרטים גבוהים מדי לסובבים אותנו. דבר זה יכול להקשות על בניית מערכת יחסים בריאות ותומכות.
כל הרשימה הזו מביאה אותנו לנקודת ההתחלה: פרפקציוניזם יכול להוביל לתוצאות יפות ומכבדות, אבל על הדרך לפעמים מפסידים משהו חשוב: חיבור לעצמנו ולנקודות הפחות מושלמות שה' ברא בנו. כן, יש גם להם סיבה ומקום וככל שאנחנו שואפים גבוה ורק גבוה אנחנו מפסידים את החיבור גם לכישלונות שלנו – ולכל כישלון יש סיפור חשוב המהווה את התמונה הכללית שזה אנחנו.
ה' לא רוצה אותנו מושלמים, והוא לא מצפה מאיתנו להיות במקום הזה, אחרת הוא היה מיצר אותנו מלאכים.
מותר לנו ליפול. מותר לנו לא להיות עדכניים כל הזמן. מותר לנו לפעמים להתאכזב מזה. ומותר לנו גם להתפאר (בסופו של דבר מזה).
דווקא במקום הזה, חסימה וחוסר נגישות לדברים הכי הכי בעולם, יכול להיות שלב מהצורך להיות מושלם וגם אם יש חוסר שלווה בעקבות זה בהתחלה, הרבה בסוף (אחרי עבודת המידות, ולא רק עבודת הניתוק הפיזי) כן תרגישי הקלה.
איך באמת מחזיקים את הצורך להיות מושלמת? (חוץ מהניתוק מאינטרנט לא מסונן) זה תהליך רב-שלבי המצריך כח.
מהו התהליך:
1. הכרה בכך שפרפקציוניזם לא תמיד מועיל : כתבתי על זה. אבל כדי לקחת צעד כזה באמת, ולא להרגיש "פחות" כנראה שתצטרכי לחזור לנקודה זו כמה פעמים (ואולי לקרוא מכתב זה שוב).
2. להגדיר מטרות ריאליות: האם המטרה לראות כל סייל עכשיו ומיד הוא ריאלי או לא? האם שייך להתבונן במתכונים חדשים ממגזין שאת מאוד אוהבת גם אם הוא לא הכי חדש בעולם. תנסי להציב לעצמך מטרות שניתנות להשגה, במקום לנסות להגיע לשלמות.
3. להתמקד בתהליך ולא בתוצאה: לפעמים כשרודפים אחרי הכי מושלם מפספסים משהו חוויתי על הדרך, ושלב זה בא להזכיר לנו שהחוויה לפעמים לא פחות חשובה מהתוצאה. אז מה אם הבגד הוא לא הכי עדכני שאפשר? נהניתי מעצם היציאה לקניות? זה מה שחשוב.
4. לאמץ את עקרון ה"מספיק טוב": לזכור ש"הכי טוב יכול להיות אויב" אבל "מספיק טוב" הוא חבר, וללמוד להסתפק רק בזה. כי לפעמים "טוב מספיק" הוא כל מה שצריך.
5. לתרגל חמלה עצמית: דמייני כיצד היית מתייחס לחברה טובה שטועה או שלא מצליחה להגיע לשלמות. היית מחבקת אותה ועוטפת אותה באהבה, לא? תשתדלי ליישם את אותה חמלה כלפי עצמך. כי גם (ובעיקר!) את ראויה להמון אהבה.
6. לשחרר שליטה איפה שאפשר: כן, הרבה פעמים פרפקציוניזם הוא סוג של מרדף לשליטה. ללמוד לשחרר ולהרפות, הוא חלק קריטי להגיע לאיזון נפשי.
כל הטיפים האלו יכולים לעזור, אבל בואי לא נשכח את האמת: המרדף אחרי שלמות גשמית היא בלתי ניתנת להשגה וגורמת להרבה בלבול ותסכול. מאידך, מרדף אחרי שלמות רוחנית, כמה שגם היא לא ניתנת להשגה (זאת אמת, ועל זה אין שאלות – ה' לא ברא אותנו לא מלאכים) הוא מוביל אותנו למקומות ראויים ולגלות חלקים פנימיים ונפשיים בעצמנו שעד היום לא ידענו קיימים.
אז זהו. למרות שהשאלה שלך היתה לגבי אינטרנט לא מסונן ולא לגבי פרפקציוניזם, יש לי הרגשה שאחרי חודש של הרפיה בצורך הזה ודגש על החוויה ופחות על התוצאה, ייתכן ומתפללת שגם תרגישי המון הקלה בעניין האיטרנט הפחות והלא נגיש.
שיהיה המון בהצלחה!
המון הצלחה, תמיד כאן
משיבה מASK ME

כתבי תגובה

התגובה תפורסם לאחר אישור המערכת

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן